Treći broj časopisa Antropološki almanah

Drage kolegice, dragi kolege!

Iznimno nam je drago obavijestiti vas kako je predstavljanje trećeg broja Antropološkog almanaha prošlo u izvrsnoj atmosferi i s odličnim raspravama. Osim što smo se dotakli radova svih prisutnih autora, isto su se tako i postavljala pitanja, davale sugestije te isticale inovativnosti svakog pojedinog rada. Dotakli smo se i tema poput načina angažmana antropologa u istraživačkim temama te rada u doba pandemije. U stimulativnoj raspravi o “novoj normalnosti” diskutirali smo o izazovima etnografije u ovome trenutku te o promjenama u teoriji i metodologiji koje nas čekaju.

S ponosom i velikim veseljem predstavljamo online verziju časopisa te vas pozivamo na čitanje i promišljanje ovih i sličnih tema!

Uredništvo AA

Link na online verziju časopisa: http://ksaprometheus.ffzg.unizg.hr/wp-content/uploads/2020/10/AA3.pdf

TERENSKA NASTAVA KRAPINA-VINDIJA

Pozivaju se zainteresirani studenti na jednodnevnu terensku nastavu u Krapinu u organizaciji Kluba studenata antropologije Prometheus i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju. Terenska nastava održat će se u subotu, 27. travnja 2019. godine, a uključuje posjet Muzeju krapinskih neandertalaca te arheološkom lokalitetu Vindija.

Polazak je u 9:00 sati ispred Filozofskog fakulteta. Po dolasku slijedi razgled Muzeja krapinskih neandertalaca uz stručno vodstvo dr. sc. Davorke Radovčić. Nakon pauze za kavu ili ručak u Krapini, slijedi vožnja prema nalazištu Vindija. Predviđeni povratak u Zagreb je oko 16/17 sati. Troškovi prijevoza i posjeta Muzeju su pokriveni, a na terensku nastavu mogu ići studenti svih godina studija.

Broj mjesta je ograničen, stoga su obavezne prijave na mail: prometheus.ffzg@gmail.com

Izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta

26. i 27. ožujka održat će se izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta.

Prometheus je odlučio dati podršku neformalnoj listi studenata ‘Filozofski je naš!‘, zbog dosadašnjeg I da članova Studentskog zbora koji su na listi, ali i zato što su na njoj općenito kvalitetni studenti koji žele i mogu promjeniti Filozofski na bolje. 🙂

Izađite na izbore! ??️?️✊

11. ETNOFILm Festival (22. – 27.04.2019.

Rovinj će i ove godine ugostiti 11. ETNOFILm festival čija će se glavnina programa izvoditi u prostorijama Multimedijalnog centra (MMC). Ove godine festival će obilježit traganje za eksperimentalnim metodama i formama bilježenja i prenošenja etnoloških istraživanja i nematerijalne kulturne baštine medijem filma i crteža. Ovogodišnje trajanje festivala i festivalskih događanja nešto je dulje nego prethodne s obzirom na promjene u konceptu festivala koje će doći do izražaja upravo ovim 11. izdanjem. 

S obzirom na to da je 2019. godina proglašena godinom autohtonih jezika, upravo će ta tema biti okvir i poveznica za glavninu festivalskih događanja, odnosno festivalskog programa. Na taj način se i ETNOFILm pridružuje brojnim svjetskim događanjima koja su u fokus stavila autohtone, posebno one ugrožene, jezike.

Ove godine naglasak je stavljen na dvije radionice koje će se održavati paralelno. Prva radionica će se održati u suradnji s regionalnom Ljetnom filmskom školom Centra za vizualnu antropologiju iz Beograda i kolektivom Vizantrop. Pod mentorstvom Relje Pekića Carića polaznici će primjenjujući i kombinirajući svoja specifična znanja kroz praktični, angažirani i istraživački rad, moći izraziti svoje ideje spajajući umjetničku i znanstvenu formu snimanjem kratkih filmova u okviru zadane teme. Pod vodstvom Bojana Mucka i Lucije Ostrogović, po prvi put u Hrvatskoj i šire realizirat ćemo radionicu etnografskog crteža. Uz teoretski dio, polaznici će imati zadatak razviti storyboard temeljem etnografskog terenskog istraživanja. Radionica će uključivat terensko istraživanje Rovinja i/ili okolice i mapiranje elemenata svakodnevnice povijesne jezgre i/ili drugih zona grada.

Uz dnevni raspored ispunjen programom radionica, večernji sati namijenjeni su za tematski i sadržajno relevantna predavanja kao i za izložbe koje realizira Etnografski muzej Istre i FARO11 Udruga za razvoj kreativnih industrija. Izdvajamo predavanje Sabine Mikelić, likovne i multimedijalne umjetnice, koja se bavi umjetničkim istraživanjem u filmu pa tako i istraživanjem odnosa između autora i protagonista.

Finale festivala je rezervirano za filmski program koji će svojim tematskim okvirom također biti posvećen autohtonim jezicima. Prikazat će se oko šest filmova koje će ovogodišnji selektori (Tamara Nikolić Đerić i Sandra Urem) izabrati nakon odaziva autora na javno upućen poziv za filmove s jasno definiranim kriterijima. Filmski program planiran je za petak i subotu (26. – 27.04.2019.) dok će zadnji dan festivala, subota (27.04.2019.) biti obogaćen i vrsnim glazbenim programom u formi koncerta zatvaranja 11. ETNOFILm festivala.

Prijave za filmove su besplatne i otvorene za filmove s inovativnim i analitičkim pristupom kulturi i društvu. Određivanje 2019. godine kao Međunarodne godine autohtonih jezika daje nam mogućnost da 11. ETNOFILm posvetimo filmskim projektima snimljenim na autohtonim jezicima ili tematski vezanim za autohtone jezike. ETNOFILm Festival potaknut će sudjelovanje autora na događaju (26. i 27. travnja u Rovinju) pokrivanjem (dijela) troškova putovanja i smještaja. Također, najbolji film odabran od strane stručnjaka iz područja ICH-a i lingvistike dobit će 500 EUR kao poticaj za buduća istraživanja i promicanje autohtonih jezika.

Poziv je otvoren do 1. travnja 2019. godine, a filmska produkcija ne bi trebala biti starija od 4 godine (proizvedena između 2014. i 2018.). Filmovi moraju biti dostupni na internetskim poveznicama za preuzimanje. Prihvaćaju se samo verzije s engleskim titlovima. Prijavu se mogu poslati ovdje PRIJAVA i poslati e-poštom na adresu tamara@etnfilm.com zajedno s poveznicom na film.

PROLJETNO OKUPLJANJE ANTROPOLOGA

Proljeće sad više ne samo da kuca na vrata već ih i ruši udarcem noge, sinusi vam kolabiraju, semestar se polako zagrijava za još jednu rundu psihoemocionalnog kickboksa, ali i dalje ne znate što bi sa sobom?

Pa, ako ste kojim slučajem studentica ili student antropologije – ili etnologije, arheologije ili lingvistike, ili pak neodlučni maturanti, sve vas primamo! – dođite 29.3. u cafe i klub Žabac na Mladosti (između Jaruna i studentskog doma Stjepan Radić) oko 20 sati. Tamo ćemo održati neformalan otvoreni sastanak, bez zapisnika, bez procedura, ali s puno entuzijazma, humora i dobrog društva.

Članovi Prometheusa će vam ispričati sve o dosadašnjem i trenutnom radu Kluba, o našim istraživanjima, pub kvizovima, studentskom časopisu, dogodovštine sa studija i sve što nama i vama padne na pamet.

Nakon druženja prepuštamo vas samima sebi, uz toplu preporuku da nam se pridružite u slušanju svirke benda Tragovi u klubu te daljnjem feštiranju. ????

Photo by Deb Raschella on Unsplash

ANTROPIA! – blog studenata Odsjeka

ANTROPIA! je novopokrenuti blog studenata Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.
Blog je osmišljen 2019. godine kako bi se etnološke i kulturnoantropološke teme približile široj zajednici. 
Na blogu se mogu čitati tekstovi studenata nastali u njihovim istraživačkim projektima kroz nastavu, ali i u izvannastavnim aktivnostima te djelovanjem u zajednici, u kojima su etnografske vještine i znanja ključni način razumijevanja svijeta.  ?????

https://etno.ffzg.unizg.hr/category/blog/

Interdisciplinarna studentska konferencija na FFZG-u

Drage kolegice i kolege,

pozivamo vas na prvi interdisciplinarni skup na Filozofskom fakultetu – Ujedinjeni Filozofski! Po prvi puta u svojoj povijesti Savez studentskih udruga FFZG-a organizira studentski interdisciplinarni skup sa raznim predavanjima, studentskim izlaganjima i bogatim društvenim programom.

Ovogodišnja tema skupa je “jezik” i cilj je okupiti različite znanstvene discipline, perspektive i promišljanja o jednoj zajedničkoj temi te na taj način potaknuti nove poglede na fenomen jezika kao i suradnju studenata Filozofskog fakulteta.

Skup će se održati od 25. do 27. travnja 2019. godine u prostorima Fakulteta, a sve detaljnije informacije mozete pratiti putem događaja na Facebooku.

Uskoro slijedi poziv za radove i toplo preporučamo ljubiteljima antropološke lingvistike i sociolingvistike da se prijave!

 

ANTROPOLOŠKI ALMANAH – Poziv za slanje radova

 ANTROPOLOŠKI ALMANAH

  


 Uredništvo “Antropološkog almanaha” poziva sve zainteresirane studente i bivše studente antropologije, ali i studente srodnih znanstvenih disciplina, da pošalju svoje radove za objavu u prvom studentskom izdanju “Antropološkog almanaha”.

Ove je godine Klub studenata antropologije “Prometheus” preuzeo uređivanje časopisa te je odlučeno da časopis postane studentski. Časopis će poslužiti kao platforma za povećanje aktivnosti i međusobnog povezivanja studenata s interesom u promišljanju i proučavanju čovjeka.
S obzirom na interdisciplinarnost antropologije kao znanosti, tema ovoga broja „Antropološkog almanaha“ prima sve radove koji se bave čovjekom, njegovom okolinom i stvaralaštvom, a koji dolaze iz grana biološke, arheološke, lingvističke i kulturne antropologije.

Radovi moraju biti autorski.

Rok za predaju radova je 30. svibanj 2019.

Upute za autore nalaze se ovdje.

Radove i upite slati na: antalmanahffzg@gmail.com

Veselimo se zajedničkoj suradnji!

Uredništvo „Antropološkog almanaha“